Zoek

Autospeurtocht 'De Geesten van de Peel'

Deze autospeurtocht door Noord-Brabant is een afwisselende tocht door een gedeelte van De Peel. Het leidt je langs boerderijen, terrasjes, een watermolen, kastelen en een ware Mariagrot.
€11,95
i h

Deze autospeurtocht door Noord-Brabant is een afwisselende tocht door een gedeelte van De Peel. Het leidt je langs boerderijen, terrasjes, een watermolen, kastelen en een ware Mariagrot. Je start in een van de volgende plaatsen: Gemert, Mariahout, Nuenen of Aarle-Rixtel.

Onderweg kom je veel bossen, terrasjes en eetcafeetjes tegen. Maar ook zijn er legio mogelijkheden om te picknicken.

De route is ongeveer 54 km lang en je bent zo'n 3,5 uur onderweg. 

De Peel is een grotendeels afgegraven veengebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Het was een moerasgebied dat door de eeuwen heen nauwelijks toegankelijk was.

Over het veengebied de Peel ontstonden vele sagen. Ook had de Peel 'eigenaardige' bewoners, van turfstekers tot kunstenaars en waren er, zo willen de verhalen, een aantal zeldzame verschijnselen.

Vanaf de vroege middeleeuwen staken de bewoners van de omliggende gebieden voor eigen gebruik turf uit het veen. De grootschalige vervening begon pas in 1853.

De 'littekens' van de turfwinning geven het gebied niet alleen een historische dimensie, ze hebben ook variatie toegevoegd aan het landschap dat bestaat uit water, moeras, heide, bossen en struwelen. De grote waterplassen, de kleine veenputjes, de peelbanen en de peelvaarten vormen samen de zichtbare geschiedenis van de turfwinning.

 

Labels