Zoek

Autospeurtocht 'Oostelijke Mijnstreek Limburg'

Deze route kronkelt door een echt Limburgs landschap. Onderweg zie je kastelen, boerderijen en veel dorpjes en natuur.
€11,95
i h

Deze route kronkelt door een echt Limburgs landschap. Tot het eind van de 19e eeuw stond deze regio bekend als 'agrarisch district Zuid-Oost-Limburg'. De regio was opgebouwd uit een groot aantal kleine boerengemeenschappen.

Met de toenemende vraag naar steenkolen in het begin van de 20e eeuw, vindt hier een radicale verandering plaats. Tussen 1900 en 1975 concentreert het economische leven in dit gedeelte van Limburg zich volledig op steenkoolwinning. Hierdoor vindt verstedelijking plaats. De gemeenten groeien aan elkaar. De Oostelijke Mijnstreek is ontstaan.

Nadat in 1965 de kolenmijnen gesloten worden, wordt later het landschap en de groene omgeving weer belangrijk. Om dit kracht bij te zetten, ontstaat 'Parkstad'. In de laatste jaren heeft Parkstad zicht ontwikkeld tot een van de groenste stadsregio's van Nederland. Toerisme, cultuur en natuur is dan ook precies wat je hier aantreft in deze autospeurtocht.

Je start in een van de volgende plaatsen: Schinnen, Hoensbroek, Landgraaf, Heerlen of Schin op Geul.

Onderweg kom je veel bossen, terrasjes en eetcafeetjes tegen. Maar ook zijn er legio mogelijkheden om te picknicken.

De route is ongeveer 66 km lang en je bent zo'n 5 uur onderweg. 

Om in de stemming te komen van de vroegere mijnstreek, kun je een rit met de Miljoenenlijn maken. Dit is een rit met de stoom- of dieseltrein langs de mooiste plekjes van Zuid-Limburg. Of de laatste steenkolenmijn van Nederland bezoeken. Een andere optie is het Nederlandsmijnmuseum in Heerlen. Het is wel aan te raden om dit goed te plannen i.v.m. wisselende openingstijden.